SVP-MEDLEMMAR STÖDJER FLYENDE NAZIST I UKRAINA

Trots att Andreas Carlsson enligt vittnesuppgifter knivhuggit flera feminister natten den 8-9 mars lät polisen honom gå. Sedan dess har han varit på flykt. Han är häktad i sin frånvaro och internationellt efterlyst och Researchgruppen kan avslöja att han just nu befinner sig i Ukraina.

Andreas Carlsson misstänks vara en de personer som knivhögg flera personer på Kristianstadgatan i Malmö i mars. Han stoppades för visitation av polisen i anslutning till attacken men släpptes omgående. Sammanlagt tre personer, varav två häktades och en släpptes efter tre dagar, greps på plats eller kort därefter. Samtliga har kopplingar till Svenskarnas parti, varav Andreas Carlsson är den med längst engagemang i partiet. Han var tidigare företrädare i Skåne för Svenskarnas parti och har även suttit i partistyrelsen.

Efter attacken pekade en av de skadade ut Andreas Carlsson i media. Polisen hade ännu inte förhört de utsatta. De följande dagarna fick polisen fler vittnesmål om Andreas Carlsson och han blev uppförd som misstänkt under rubriceringen mordförsök.

Andreas Carlsson har varit skriven flera år på ett hus i Tågarp. Huset brann ner för ett par år sedan och Carlsson har egentligen bott i Limhamn.

Efter att polisen eftersökt Andreas Carlsson vid det nedbrunna huset tog denne ett flyg till Ukraina 14 mars från Kastrup i Köpenhamn. Ukraina befann sig i upplösningstillstånd och svenskar med koppling till Svenskarnas parti uppmanade människor och ansluta sig till nationalistiska styrkor i landet. Andreas Carlsson anslöt sig till ett stridande förband med bas i Kiev.

24
Bildkälla facebook.

Samtidigt som Carlsson efterlystes internationellt så bad polisen Utrikesdepartementet att kontakta Ukraina för att få honom utlämnad. Ukraina har dock inget utlämningsavtal med Sverige och eftersom Andreas Carlsson strider för de styrkor som lyder under inrikesministret så är det osannolikt att de gör några ansträngningar för utelämning.

Andreas Carlsson själv har uppgett att han vid en eventuell rättegång ämnar komma hem och försvara sig. Från Sverige har han fått hjälp av vänner inom Svenskarnas Parti som samlat in pengar, sett om hans bostad och hanterat hans post. De sjukanmälde honom från jobbet de första dagarna efter attacken och har försökt ordna honom tjänstledighet så han kan behålla jobbet om han skulle komma hem.

I augusti åkte en ledande SvP-medlem från Skåne till Ukraina för att träffa Carlsson. På bild syns de två tillsammans när de besöker en park med Högra Sektorns presstalesperson som guide.

1
Bildkälla facebook

I slutet av juli signalerade åklagaren att det kan vara aktuellt med åtal mot de övriga om inte Andreas Carlsson grips under sommaren. Polisen uppgav också att en omfattande utredning med analyser från SKL och spårning av mobiler måste avslutas innan åtal kunde väckas.

Vi har tidigare skrivit en del angående händelsen, tidigare i form av tweets:

https://storify.com/DanielWiklander/researchgruppens-genomg-ng-av-naziattacken
https://storify.com/DanielWiklander/uppdatering-om-naziattacken-i-malmo