NAZILOKAL I NORRA STOCKHOLM STÄNGS

Publicerad i Arbetaren .
Foto: Martin Fredriksson/Researchgruppen

Foto: Martin Fredriksson/Researchgruppen
Utifrån ser lokalen inte särskilt uppseendeväckande ut – en källarlokal till en vanlig bostadsrättsförening, i en av Stockholms mer välbärgade kranskommuner. På dörren sitter två klistermärken med neutrala före­ningsnamn, för en datafirma och en rollspelsförening. Men här har varje helg anordnats pubkvällar, före­drag och möten för högerradikala ungdomar från hela Stockholm.

Bostadsrättsföreningen har varit ovetande om vilken verksamhet som bedrivs i deras lokaler.

– Lokalen är uthyrd till en privatperson. Ändamålet med lokalen var vid kontraktsskrivandet utveckling av en webblösning för ung­domar under 18 år, samt arrangemang av olika event, säger en representant för bostadsrättsföre­ningens styrelse till Arbetaren.

Kontraktet har nu sagts upp och verksamheten i lokalen ska upphöra senast i mars 2013.

När Stacken öppnade i augusti 2011 väckte det viss medial uppmärksamhet, eftersom Nordisk ungdom utannonserat att organisationen skulle öppna en ”nationell pub” i den invandrartäta stadsdelen Skärholmen. Men platsen som uppgavs var bara en bluff för att få gratisreklam inför att det nya ”sociala centret” skulle öppnas. Lokalen låg på motsatta sidan av stan, i det mer privilegierade och högerstyrda Täby. Flera av Nordisk ungdoms medlemmar bor i kvarteret runt lokalen.

I lokalen, som rymmer 50 personer, har Nordisk ungdom arrangerat konferenser, riksting och talarpubar. Men även sociala aktiviteter som pokerkvällar, pubkvällar under fotbolls-EM och Eurovisionsfestivalen. ”Vår ambition är att skapa ett socialt center där ungdomar kan göra läxor, lyssna på ­föredrag, ägna sig åt konst eller bara hänga med polarna”, skriver organisationen på sin hemsida. Förhoppningen har varit att Stacken bara ska vara en första lokal och att man successivt ska kunna byta upp sig till större och mer centrala lokaler inåt stan.

Nordisk ungdom kan betecknas som en nyfascistisk organisation. Den bildades 2009 när stora delar av Nationaldemokratisk ungdom tillsammans med sin ordförande Patrik Forsén lämnade National­demokraterna i en av partiets många interna splittringar. Organisationen har försökt ha en öppnare profil än andra högerradikala grupperingar och inriktat sig på symboliska aktioner, vilka kombinerat humor och hot, avsedda att spridas viralt i sociala medier.

Nordisk ungdom fick stor uppmärksamhet när en aktion utanför pressombudsmannen Ola Sigvardssons bostad i september anmäldes som olaga hot. Tidningen Expressen svarade med att publicera namn och bild på personer i Nordisk ungdoms toppskikt.

Inom övriga radikalhögern har Nordisk ungdom kritiserats för sitt arbete med att försöka vrida Sverigedemokraterna högerut i en mer klassiskt nationell riktning, genom att bygga upp kontakter med Sverige­demokratisk ungdom och nätsajten Fria Tider. Nordisk ungdom har ett tätt internationellt samarbete med nyfascistiska organisationer som CasaPound i Italien, Génération identitaire i Frankrike, Junge Nationalisten i Tyskland och Nationella Rörelsen i Polen – organisationer som alla är utomparlamentariska, men med täta band till den nationella partihögern.

Det är mötena med organisationen CasaPound som inspirerat Nordisk ungdom att likt den försöka öppna sociala center. Modellen med nationella sociala center har de senaste åren spridit sig till Grekland, Spanien och Frankrike. Stacken var det första försöket att göra något liknande i Sverige. CasaPounds ledare Gianluca Iannone har hållit föredrag i både Sverige och Finland, på temat hur de nor­diska rörelserna ska gå till väga för att bygga en rörelse kring sociala center.

Arbetaren har erbjudit Nor­disk ungdoms lokalansvarige Fredrik Hagberg att kommentera uppgifterna i artikeln, men han har avböjt.