RESEARCHGRUPPEN BELÖNADES MED GULDSPADE

När årets Guldspadar delades ut under Gräv 2014 stod Researchgruppen tillsammans med Expressen som vinnare i klassen webb. Det var grävet ”Avpixlat avpixlade” som med motiveringen ”för en banbrytande och innovativ research som innebar ett genombrott och gav ny kunskap om det anonyma näthatet” vann juryns gillande.

Guldspaden delas ut av Föreningen Grävande Journalister till journalister ”som genom engagerad och kunnig journalistik avslöjat eller skildrat väsentliga förhållanden som allmänheten förut inte kände till. Undersökningen skall vara ett originalarbete, självständigt genomförd”. Priset har delats ut sedan 1991.

Martin Fredriksson från Researchgruppen säger om utmärkelsen:
– För mig personligen betyder det här mycket. För gruppen är det ett kvitto på att vi är på rätt spår. När jag satt med materialet kände jag att det kan bli något stort.

Fredriksson kommenterar även förutsättningarna för ett litet journalistkollektiv att verka vid sidan av de stora redaktionerna och mediahusen.
– Jag hoppas att vi har visat att det går att köra sin egen grej och slå sig fram på egna meriter utan att kompromissa. Det andra har sett som svagheter har vi använt som styrka. Jag är oerhört stolt över alla medlemmar i vår grupp som har stått på sig och trott på sig själva.

I samband med grävet publicerade Researchgruppen ett statistiskt resultat av granskningen och en analys av den statistiken.Nästa artikel visade hur hatsajternas skribenter även flyttar in på andra forum och även om de är i minoritet lyckas stå för nästan hälften av allt material. SVT Debatts nätforum som efter vår publicering ändrade sina rutiner för moderering av kommentarer. I enlighet med riktlinjer om insyn och transparens skapade Researchgruppen sidan Avkodat där läsarna själva kan se hur underlaget för granskningen ser ut.

Samtidigt publicerade tidningen Expressen en samling artiklar och webbfilmer i vilka de intervjuar toppkommentatorer från hatsidorna.

Övriga vinnare av Guldspaden 2014

# Större dagstidning: Kristoffer Örstadius, Dagens Nyheter, ”Skolgranskning”
# Mindre dagstidning: Jani Pirttisalo, Mitt i Huddinge, ”Kommunvillorna”
# Tidskrift: Helena Gunnarsson, Mira Hjort, Pernilla Josefsson och Christina Swahn, Kommunalarbetaren, ”Så dumpades villkoren i hemtjänsten”
# Bok: Dan Josefsson, ”Mannen som slutade ljuga”
# Lokal-tv: Anneli Megner Arn, TV4Nyheterna Stockholm, ”Missförhållanden mörkas i äldrevården”
# Riks-tv: Kristina Lagerström och Johan Zachrisson Winberg, SVT Nyheter, ”Skolfesten” och ”Skolmarknaden”
# Lokalradio: Baris Kayhan, Sveriges Radio Stockholm, ”Panaxiahärvan fortsättningen/AIK-spåret”
# Riksradio: Daniel Velasco, SR P1 Dokumentär, ”Den fastspända flickan”
# Gyllene Haldan: Norrköpings Tidningar och Corren
# Gyllene Dynamon: Roger Jansson, SVT
# Hedersomnämnanden: Jack Werner, Metro, och Maciej Zaremba, Dagens Nyheter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *