Upp som en sol, ner som en pannkaka. Så kan man sammanfatta Förbundet Nationell Ungdom sedan den storslagna lanseringen på borggården i Nyköpingshus. Detta är historien om FNU – organisationen som skulle ena den nationella ungdomen.
Lanseringen var noga planerad. I nära nog två år hade kretsen kring Marc Abramsson från Nationaldemokraterna skissat på en ny organisation. Syftet var att skapa en oberoende ungdomsorganisation knuten till partiet. Ambitionen var enorm, syftet med organisationen skulle vara att skapa en ny ungdomskultur där sunda ideal skulle forma en ny nationell ungdom. Nationaldemokraterna behövde en spjutspets av ungdomar som inte skulle backa från konfrontationer med invandrargäng och antirasister. Den nya aktivistkadern skulle fungera både som säkerhetsgrupp och gratis tidningsbud för den nationella rörelsens dåtida flaggskepp, veckotidningen Nationell Idag.
Nationaldemokraternas topptrojka med Marc Abramsson i spetsen enades om namnvalet, Nationell Ungdom. Svenska Motståndsrörelsen, som tidigare drivit en ungdomsorganisation med samma namn, gav ND sitt godkännande om att använda namnet. Sedan tidigare hade Nationaldemokraterna god kontakt med nätverket Fria Nationalister. När flera av Fria nationalisters vitala organisatörer trappade ner sitt engagemang och lämnade aktivisterna inom det fria nätverket utan styrning såg Nationaldemokraterna sin chans. De yngre driftiga fria aktivisterna punktrekryteras av ND till den nya organisationen. En av dessa var Robin Boström, som senare kom att bli ledare för organisationen.
Efter förberedelser och månader av uppvärmningsaktiviteter kom den stora lanseringen i september 2011. Nationell idag hade hyrt borggården på Nyköpingshus. På plats var också företrädare för stora delar av den nationella rörelsen. Budskapet var klart, FNU sökte och fick hela rörelsens erkännande.
Framtiden såg ljus ut. Organisationen hade ekonomisk och materiell uppbackning av Nationell idag och två anställda organisatörer på tidningens kansli. Men problemen började snart hopa sig. Förbundet nationell ungdom drogs in i de interna partistriderna och konflikterna inom den nationella rörelsen. I november misshandlades Nationaldemokraternas partiordförande Marc Abramsson på partikansliet och en FNU-aktivist fick skulden för att släppt in gärningsmannen. Förbundet nationell ungdom stod plötsligt ute i kylan, Nationaldemokraterna drog in all ekonomisk sponsring, stängde ner hemsidan och sade upp de två anställda organisatörerna.
Efter brytningen bröt kontakterna inom den nationella rörelsen ihop. De tongivande nationalisterna kring nyhetsajten Info-14, som organiserade Salemmanifestationerna, ansåg att FNU kuppat och förstört deras organisationsprojekt Fria nationalister. Förbundet nationell ungdom hamnade i konflikt med Nordisk Ungdom, som bildats ur Nationaldemokraternas gamla ungdomsförbund. Nordisk ungdom såg bildandet av Nationell ungdom, med det snarlika namnet, som en medveten provokation. När namnvalet blev känt registrerade omedelbart Nordisk Ungdom flera domäner för att sätta käppar i hjulet. Tilltaget väckte stor irritation bland de forna Fria Nationalisterna och via Robin Boström kom man överens om att sätta press på Nordisk Ungdom att lämna ifrån sig domänadresserna. Trots hot och erbjudande om pengar fick organisationen inte adresserna i tid, ej heller ansågs det att Boström hade skött ärendet seriöst.
Förbundet nationell ungdoms kärnverksamhet kretsade kring friluftsträning och kampsport, och organisationen försökte bygga upp en militant image. Organisationen skulle ha sitt eldprov på gatorna den 1 maj 2012, då FNU demonstrerade tillsammans med Svenskarnas parti i Eskilstuna. Motdemonstranterna var många och lokalbefolkningen gjorde det tydligt att man inte ville inte veta av nazister i sin stad på arbetarnas dag. Som svar på motdemonstrationen försökte FNU-aktivister komma åt och misshandla vänsteraktivister. Med fanornas stänger och med stenar och flaskor försökte de attackera motdemonstranter. Under konfrontationerna med motdemonstranterna blev FNU-ledaren Boström själv misshandlad, något som ansågs vara ett svaghetstecken internt.
Utan ekonomisk sponsring eller anställda organisatörer minskade förbundets arbete och medlemsaktivitetet snabbt, vilket blev uppenbart även utanför organisationen. Ledarskapet ifrågasattes och den intern organisationskulturen började få kritik. Bland övriga nationella ådrog de sig öknamnet ”Rörelsens Friskis o Svettis”.
Förbundet nationell ungdom sätter stor förhoppning till att manifestationen 1 maj 2013, återigen tillsammans med SvP, ska bli en nytändning. Istället har mobiliseringen bidragit till att få förbundet att rasa samman. Mobiliseringen har mött intern kritik och Robin Boström anklagas för ett svagt ledarskap. Avhoppen har nu blivit ett faktum och sedan en tid tillbaka har organisationen tappat bland annat en tidigare nationaldemokratisk kommunalpolitiker och dennes sambo, som var organisatör för Skåne. De har även tappat fler medlemmar i Stockholm och organisationen går nu mot splittring.
Researchgruppen har sökt Robin Boström utan framgång.
Kim Fredriksson, fristående skribent
Martin Fredriksson, Researchgruppen