Vår agenda

Researchgruppen bidrar med nya perspektiv genom djuplodande och rak journalistik i stora och små frågor.

Presentation

Researchgruppen bildades av flera skribenter och researchers med journalistiken som det gemensamma intresset. Vår gemensamma bakgrund hade vi i sociala rörelser och politiska projekt och har ofta arbetat ideellt för mindre tidningar och hemsidor. Vi gick ihop i ambitionen att utveckla oss själva och stärka de publicister som vi sympatiserar och samarbetar med.

Researchgruppens plattform består av att

  • Arbeta och utbilda i grävande journalistik med fokus på samhällsfrågor, demokrati och jämställdhet.
  • Värna det demokratiska samhället och den journalistiska traditionen att granska makten.
  • Värna om de pressetiska spelreglerna.

Vårt huvudfokus ligger i den grävande journalistiken, men vi anser att ett bra journalistiskt hantverk inte bara består av research. Därför är man lika välkommen i föreningen om man är en duktig fotograf eller gärna intervjuar människor. Vi hoppas att vi kan lära och utvecklas av varandra.

Reportage

Vi gör reportage på egna uppslag eller i samarbete med andra. Vi blir lika gärna publicerade i dagspress och etablerad media som vi blir på ideella nyhetssajter och bloggar. Inget ämne skrämmer – oavsett om det handlar om att granska kriminella gäng eller riksdagspolitiker. Vi ställer höga krav på de vi samarbetar med, och hoppas att de ställer lika höga krav tillbaka. Vi brinner för det journalistiska uppdraget och tillåter ingen att försöka påverka oss till något annat.

Fotografier

Föreningen har ett gediget arkiv bestående av tusentals fotografier. Några har vi tagit själva, andra har vi fått eller köpt rättigheterna till. Vår ambition är att göra dessa tillgängliga för så många som möjligt. Vi stöder gärna mindre tidningar med begränsad budget, samt privatpersoner och bloggare vars plattformar ligger i linje med vår. Dessa får använda sig av våra bilder till ett mycket förmånligare pris än det ordinarie som dagspress och etablerad media erbjuds. Det är ett sätt för oss att uppmuntra bloggosfären att vara den kraft för samhällsbevakning som den kan vara.

Föredrag

Researchgruppen anordnar regelbundet föredrag i ämnen som grundläggande research, skrivande, fotografering, yrkesetik osv. Dessa sker i regel på föranmälan och med frivillig avgift.

Inkomster

Föreningens inkomster ska användas till:

  • Utbildningar för föreningens medlemmar.
  • Nödvändig utrustning för föreningen.
  • Löpande kostnader, förbrukningsvaror osv.

Organisation

Researchgruppen drivs som Seppuku Media Ekonomisk Förening, organisationsnummer 769616-1004.